tirsdag 15. september 2009

Generell fakta om Zevs

Zevs er kjent som gudenes konge og gud for himmelen og torden i den greske mytologi. Ørnen var et symbol for han, som hans hellige fugl. Han var herskeren av Olympos, hvor han var bosatt. Han var også svært kjent for sitt voldsomme begjær for kvinner, både av mennekselig og godommelig sort.

Zevs var noe av det tilsvarende Jupiter innen romersk mytologi. Han var den altskuende himmelgud, far og herre over alt, gjestenes og rettferdighetens gud. Som himmelgud var Zevs også værgud. Han valgte når det skulle være snø og regn, han var spesielt tordenens og lynets gud. Når han fant noen syndere sendte han dem en tordenkile.


Zevs var sønn av Kronos og Rhea. Kronos slukte alle barna sine, men Rhea reddet Zevs og gjemte han i en hule på Kreta. Senere styrtet Zevs faren sin og mange andre Titanere i Tartaros(som er straffebyen i underverdenen, også kjent som helvete.)

Zevs var gift med Hera. De hadde sammen sønnene Ares og Hefaistos og datteren Hebe. Med sin andre kone, Leto, hadde han tvillingene Apollon og Artemis. Nettopp fordi han hadde så mange jordiske kjærligheter, ble han stamfar for mange kongefamilier.

Zevs var rettens vokter, og hadde Dike vedsiden side, hun var rettferdighetens gudinne. Han avgjorde menneskers skjebne og mange avgjørelser ble gjort ut ifra humøret han var i. Zevs ble sett på som den store som styrer naturen, av mange filosofer.

Zevs ble avbildet og fremstilt med et septer eller et lyn. Den 12 meter høye Zevs statuen i Olympen ble sett på som en av 7 verdens underverker. Den var laget i gull. Statuen har gått til grunne.































2 kommentarer: