mandag 30. august 2010

Norsk oppgave 1-4, S. 68

Oppgave 1. Med "det store hamskiftet" menes det at noe bytter ham, altså et ytre dekke. I norsk historie er dette en periode fra ca. 1850-1870, hvor Norges jordbruk endret seg radikalt. Det kom mange moderne og langt mer effektive maskiner og redskaper. Handelen mellom by og land økte ektremt mye på en kort periode.


Oppgave 2. Hovedforskjellen mellom liberalisme og sosialisme er at i den liberalistiske tenkningen står frihet i sentrum. Likestilling av kvinner, utdanning og stemmerett i forskjellige saker er ting som står strekt innen liberalismen. I sosialismen er individets frihet begrenset fordi de mener at de økonomiske og materielle godene styrer utvklingen av samfunnet.

Oppgave 3. Darwins utviklingslære gikk ut på at det var en kamp for tilværelsen og at den sterkeste overlevde i kampen mot livet. De kristne likte ikke Darwins teorier på grunn av det gikk i mot bibelens tro på at det inngikk en Gud i skapelsesfortellingen.

Oppave 4. Positivismen er en type realistisk tankemåte. De mente at bare det som kunne veies, måles og registreres var det som var objektivt og sant. Alt annet ble bare spekulasjoner, ting måtte kunne bevises og skrevet ned før det var en sannhet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar