tirsdag 24. august 2010

3STC: Lekse til onsdag:

3STC: Lekse til onsdag:: "Sammenlign tankene til opplysningsfilosofene Voltaire, Rousseau og Montesquieu. Hva legger de mest vekt på? Hvor stor betydning har hver a..."

Voltaire var først og fremst opptatt av ytring- og religionsfrihet. Han fryktet at folk som ikke visste noe om samfunnet skulle få mye makt.

Rosseau gikk veldig langt i sin kritikk av samfunnet. HAn hevdet at alle i bunn og grunn er snille, men egosimen skapte onskapen. Mennesker burde dele seg inn i mindre, oversiktlige samfunn. Han vill at hvert enkelt individ skulle bidra og føle seg som en viktig del i noe større.

Montesquieu mente friheten alltid ville være truet dersom makten var hos en person eller en organisasjon. Han formulerte maktfordelingsprinsippet og ville at alle de forskjellige makt instansene kunne styre over hverandre uten at dette skulle by på problemer.

Alle tre er veldig opptatt av frihet, enten i form av religion eller ytringsfrihet. De vil ikke ha en enkelt leder eller en enkelt lederorganisasjon. Voltaire har kommet langt inn i vår verden med hans ytring og religions frihet, spesielt i den vestre verden. Montesquieu har også kommet til sin rett med makfordelingsprinsippet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar