torsdag 9. desember 2010

Kortsvar nyromantikken

Nyromantikken var Norges reaksjon på realismen. Den nye romantikken var svært forskjellig fra den gamle. Romantikken vi hadde tidlig på 1800 tallet var en reaksjon på den overdrevne fornuftstroen fra opplysningstiden. I motsetning til den opprinnelige romantikken involverte den ikke religion eller nasjonalitet til noe stor grad. De var fortsatt svært opptatt av fantasi, det mystiske og de ting vi ikke kunne forklare.


Nå likte ikke nyromantikerne den moderne utviklingen og det moderne samfunnet blir sett på som et fremmed sted, noe vi ikke kan identifisere oss med. Det moderne mennesket skaper en fremmed verden som en ikke føler seg hjemme i og dette er noenyromantikerne reagerer sterkt mot. Det er svært sentralt for nyromantikken at sansen for poesi, prosalyrikk og eventyrdiktning er stor.

Innen for kunsten, skildret ikke lengre bare det ytre men også det indre sjeleliv. Edvard Munch bør trekkes frem som en sentral kunstner innen for denne perioden, samtidig som vi sier at Knut Hamsun innledet den norske nyromantikken. Han uttrykte en sterk reaksjon mot den samfunnsorienterte dikningen som hadde dominert norsk drama og romankunst sent på 1800-tallet. Hamsen skrev artikler og foredrag der han oppfordret alle til psykologiske skildringer av det moderne individet. Ibsen gikk fra å skrive samtid til symboldrama.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar