onsdag 19. januar 2011

Modernismen

Perioden startet i begynnelsen av 1900-tallet og varte til 1950. Felles for retningene er at kunstnerne bryter radikalt med tidligere tiders normer og former for kunst – spesielt med realismens virkelighetsforståelse. Modernismen blir et opprør mot gamle tradisjoner, både i litteraturen og i kunsten.

Det er flere ulike stilarter i kunsten i modernismen. De forskjellige er:
Ekspresjonisme (Munch. Mange som ikke liker det. Følelsene blir uttrykt)

Kubisme (Bryter med regler for hvordan man skal komponere bilder. For å undersøke 3dimensjonale former på 2dimensjonale former)

Surrealisme (Salvador Dali. Det ubevisste, slik det blir betraktet av psykoanalysen(Freud) bruker fremmedgjøring, føler seg fremmed for verden. Bruker inspirasjon fra både rus og drøm. Drømmeverden er surrealistisk, alt flyter over i hverandre)

Dadaisme (Referanse kunst, idee foran utførelse. Duchamp – hadde et pissoar på en utstilling. Oppstod i 1915 i New York og Zurich. “Dada” kommer fra barnespråk)

Futurisme (Marionetti. Vold og ondskap skal gjenspeiles i kunsten. Han blir en aktiv tilhenger av Mussolini etter hvert)

Modernismen skal være et opprør mot formene, mens disse(Kubisme og ned) er mer et opprør mot selve institusjonen kunst.

Den nye verden oppleves som kaotisk og forståelig. Det råder etter hvert en fremtidspessimisme og eksistensiell krisetilstand. Kunsten skulle speile den nye kaotiske og uoversiktlige verden. For å gjøre det ,åtte kunstneren ta i bruk et nytt formspråk.

Den modernistiske romanen beskriver indere tilstander i større grad enn ytre handlinger og temaer som fremmedgjøring og identitetsproblemer blir dominerende

Stream of consciousness – fortellemåte der usammenhengende tanker, innfall og assosiasjoner strømmer gjennom romanfigurenes bevissthet. James Joyce – Ulysses, Virkinia Woolf – De drof til fyret, Orlando

I den modernistiske lyrikken brytes det med alle slags etablerte normer for diktet, det blir fri rytme uten rim, nye ukonvensjonelle emner fra den moderne virkelighet, språkbruken er frigjort fra alle regler og det brukes sterke og overraskende bilder

Modernismen i Norge:

Modernistiske trekk i Sult av Hamsun og Obstfelders dikt

Gjennombruddet kom etter 2. VK først og fremst innenfor lyrikken

I romanen til Vesaas, Borgen og Sandemose finner vi modernistiske trekk. Senere også hos Dag Solstad

Rolf Jacobsen og Claes Gill skriver modernistiske dikt i 30-årene

Etter krigen og særlig på 60-tallet får vi mange modernistiske lyrikere: Paal brekke, Gunnvor Hofimo, Georg Johannesen og Jan Erik Vold

En annen retning innenfor modernismen er ekspresjonismen. Ekspresjonisme handler om å formidle sterke indre, ofte angstfulle opplevelser, i et spontant og intuitivt formspråk. Naturen og omgivelsene blir omformet slik at den speiler kunstnerens sinn(Muchs bilder)

(C) Mathias Hove Zimmer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar